Reportage

De Zeeuw van Vlaanderen

De Zeeuw van Vlaanderen is een grensoverschrijdend programma over de geschiedenis van Vlaanderen en Zeeland. Eind 2009 wijdde het een reportage aan de vlasteelt. Het project Vlasparlee werkte mee aan de documentaire. (Het filmpje heeft enige tijd nodig om te laden.)

 

Exposee Vlasparlee

Opening 2 april 2009

Zuid-West-Vlaanderen ademt vlas en koestert zijn vlasverleden. 35 gewezen vlassers vertrouwden in het kader van een streekproject hun persoonlijk verhaal aan de camera toe. Exposee Vlasparlee brengt die levendige mémoires nu naar de mensen! De rondreizende tentoonstelling toont het leven zoals het was, ongezouten en door de ogen van de veteranen zelf. Aan de hand van hun bedenkingen, anekdotes en commentaren maakt de bezoeker er kennis met het wel en wee binnen de sector. Zo geeft de tentoonstelling sprekend uitdrukking aan het collectieve geheugen van de eens zo omvangrijke vlassersgemeenschap. Vanaf 3 april 2009 begint Exposee Vlasparlee in het Kortrijkse Vlasmuseum aan zijn rondreis doorheen de streek. Het project Vlasparlee is een samenwerking van CAG, Provincie West-Vlaanderen, Vlasmuseum, Overleg Cultuur, Erfgoedcel Kortrijk, het Algemeen Belgisch Vlasverbond en vzw Vrienden van het Vlasmuseum, en komt tot stand met steun van de Vlaamse Overheid.

Van 3 april tot 7 juni 2009 in het Vlasmuseum, Etienne Sabbelaan 4, 8500 Kortrijk. Elke werkdag van 9 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 18 u. Zaterdag en zondag van 14 tot 18 u.

De volledige persmap vindt u hier. De kalender van de rondreizende tentoonstelling vindt u hier.

 

Café Vlasparlee

11 september 2008

Op donderdag 11 september vond op een stemmige locatie – een als evenementenzaal herbestemde vlasroterij – een vertelavond in het kader van Vlasparlee plaats. Meer dan 200 mensen luisterden er geboeid naar de begeesterende verhalen die drie gewezen vlassers opdisten. Hierbij werden de werkomstandigheden, de handelspraktijken en het gemeenschapsleven als thema’s naar voren geschoven. Radio-2 journaliste Katrien Rosseel modereerde dit salongesprek. In het programma werd ook plaats gemaakt voor de voorstelling van de kortfilm Vlasparlee: vlasverhalen uit het Texas van Vlaanderen en een presentatie van het boek De Oversteek, een vlasgerelateerd verhaal van de Wevelgemse schrijver Koen D’haene. Als afsluiter trakteerde het muziekcombo van Stefaan Van Craeynest de toehoorders nog op een originele en onversneden vlassersblues. De grote opkomst en het succes van de vertelavond bewees eens te meer dat het vlasverleden in de Leiestreek door velen gekoesterd wordt.

 

Partners

Informatie over de partners in de project vindt u hier.

 

Inlichtingen

Nog vragen? Ga naar de contactpagina.